Kollo

Kollo är en fantastisk möjlighet för ungdomar att utforska nya intressen och utveckla sina kunskaper, och i Sverige finns det en unik kollo-upplevelse som sticker ut: Filmkollo. Sedan 2010 har Filmkollo erbjudit ungdomar från hela landet chansen att dyka in i filmens värld, skapa egna filmer och på olika sätt vara del av en filminspelning.

Sommarläger

Barnkoloni, skollovskoloni eller kollo, var en vanlig verksamhet i Sverige från början av 1900-talet och en relativt stor social verksamhet under sommaren i många kommuner ända fram mot mitten av 1970-talet, för att barn i storstäderna skulle ges möjlighet att komma ut i naturen under skolornas sommarlov.
 
Numera kallas vanliga sommarläger för ”kollo”, delvis därför att verksamheten är sig lik, även om kollo är öppet för alla barn (oftast är åldern 9-16) men där huvuddelen av kostnaden för vistelsen betalas av familjerna själva.
 
Filmkollo är inget undantag, här kombineras sommarkollots naturnära sol och lek med filmens kreativitet och roliga utmaningar. Varje sommar, under kolloveckorna, samlas ungdomar från olika delar av Sverige, Norge och världen för att uppleva glädjen i att göra film tillsammans. Filmkollo ger deltagarna friheten att välja om de vill stå framför eller bakom kameran. Vare sig de drömmer om att vara skådespelare, regissörer eller filmfotografer har Filmkollo något att erbjuda.

Filmkollo är en upplevelse för hela familjen

Filmkollo är mer än bara ett kollo; det är en upplevelse för hela familjen. Unga filmintresserade träffar likasinnade och övriga familjen bjuds in till den storslagna filmpremiären på avslutningsdagen, där deltagarna visar sina filmer och tar emot applåder på kollots stora scen. En dag att dela med barnen som är viktig i deras personliga utveckling.

Utvecklande kolloaktiviteter

På Filmkollo lär sig deltagarna om filmproduktion men också om viktiga livsfärdigheter som teamwork, problemlösning och kreativt tänkande. Det är värdefullt i filmskapandet såväl som i alla aspekter av livet. Detta kollo med filminriktning erbjuder utöver en rolig och kreativ sommarupplevelse också värdefulla lärdomar som ungdomarna har med sig långt efter kollovistelsen.
 
Många deltagare väljer att komma tillbaka år efter år. Detta återkommande engagemang visar på Filmkollos förmåga att inspirera och engagera ungdomar. Med över 6500 deltagare sedan starten har Filmkollo blivit en omtyckt institution inom svensk kolloverksamhet.

Filmkollo – Så galet roligt!

Sammantaget erbjuder Filmkollo en unik och berikande upplevelse. Det är en plats där drömmar utforskas, talanger utvecklas och varaktiga vänskaper bildas. Kombinationen av utbildningar, filmskapande och gemenskap kan enkelt beskrivas som ”Så galet roligt”, vilket många av deltagarna vittnar om.

Turista i Västsverige

Filmkollo arrangeras på iFocus Studios utanför Trollhättan men är hela Sveriges Filmkollo, med deltagare från hela landet men också från Norge och andra delar av världen. 
 
Passa på att turista i Västsverige när barnen är på kollo eller kombinera med familjesemester före eller efter lägret. Här finns vacker natur, fartfyllda besöksmål och ett rikt kulturarv som tillför en extra dimension till upplevelsen på Filmkollo.

Varmt välkommen!

Är du eller någon du känner intresserad av film och söker en oförglömlig sommarupplevelse är Filmkollo det perfekta valet. Läs mer om alla aktiviteter och varmt välkommen med er anmälan till en kollosommar fylld av film och gemenskap!