Aktiviteter Filmkollo

Filmkollo ger deltagarna frihet att välja om de vill stå framför eller bakom kameran. Vare sig de drömmer om att vara skådespelare, regissörer eller filmfotografer har vi något att erbjuda.

Veckan är fylld med utvecklande aktiviteter där deltagarna lär sig om filmproduktion men också om teamwork, problemlösning och kreativt tänkande. Det är värdefullt i filmskapandet såväl som i alla aspekter av livet.

Eget filmskapande

I grupper gör deltagarna egna filmer med stöd av våra filmhandledare. De utbildas och coachas genom manusskrivning, inspelning och redigering.

Idéutveckling och manus

Gruppens filmskapande inleds med idéstorm där allas tankar fångas upp kring handling och karaktärer. De börjar sedan med att skriva ett synopsis, en kort sammanfattning av hela filmidén, innan de går vidare med att skriva ett korrekt formaterat manus med scenindelning, beskrivande text och dialog.

Filmhandledarna vägleder genom hela processen men ifrågasätter också deltagarnas idéer för att de ska motivera innehållet och tänka till kring vad som är viktigt att ha med eller inte.

Filminspelning

När manuset och planeringen är klar går gruppen vidare till själva filminspelningen. Vi har ett stort rekvisitaförråd som blir väl utnyttjat.

Tidigt på veckan går vi igenom vad alla är intresserade av. Vi gör en inspelningsplanering med fördelning av uppgifter så att alla får prova de olika delarna med att filma, ta upp ljud, sköta klappan, skådespela, ge regi, sköta belysningsutrustningen med mera. Varje grupp har tillgång till ett stort utbud av filmteknik som blir mer avancerad ju äldre gruppen är. 

Redigering

Varje grupp har en egen studio där de skriver sina manus och redigerar sina filmer. Här är de ifred från andra grupper och kan koncentrera sig på sitt skapande. De turas om att redigera, filmhandledarna ger tips och lär ut hur programmet fungerar.

De som inte redigerar för stunden kan välja av en rad olika aktiviteter om bland annat hur det är att gå på audition/provspelning och hur de kan göra egna personliga presentationer för jobbsökande.

Filmstudio – Teknikintroduktion

I vår stora filmstudio har vi två workshops i studioinspelning, både teoretiskt och praktiskt. Vi går igenom hur och varför inspelning många gånger sker i studio. Alla får åka dolly/kameraåkvagn, styra kameran som A- och B-foto, lära sig om ljussättning och styrning av belysning via ljusmixer.

Filmstudio – Inspelning

Vi spelar in en spännande scen i den miljö som finns uppbyggd i studion, som för året har en ny uppsättning kulisser och rekvisita. Ett dramatiskt äventyr som kräver samarbete och en del stunt-tekniker.
 
Vi lär ut om regi och hur det fungerar att samarbeta framför kameran. De som inte vill skådespela får uppgifter i filmteamet med att styra rökmaskin, belysning och sköta filmklappan.

On set

Ledarledd inspelning med professionell filmutrustning där alla deltagare i lägergruppen är med i samma filmproduktion, som skådespelare eller i teamet bakom kameran.

Vi går igenom organisationen och planeringen av att arbeta ”on set” – på inspelningsplatsen, hur det skiljer sig jämfört med att filma i studio. Tillsammans gör vi praktiska förberedelser inför inspelning med teknik, smink och ombyte på plats, fika och mat till hela gruppen ute i skogen. En insikt i hur mycket det är att tänka på runt omkring en filminspelning för att det ska fungera. 

Nattinspelning

Inspelningen on set avslutas med nattinspelning där vi filmar i skogen fram till midnatt. Vi använder rökmaskin och ljussätter träden för att skapa en mystisk atmosfär. Resultatet av det som spelas in får alla se på premiären.

Skådespeleri

För de som är intresserade av skådespeleri finns flera möjligheter i gruppfilmen, gemensamma filmen och nattinspelningen. Vi har också improvisationsövningar och utbildning i skådespeleri och regi.

Dubbning – Röstskådespeleri

Workshop med dubbning av film. Vi går igenom tekniken i vår ljudstudio där alla får vara röstskådespelare och vi byter ut de tecknade karaktärernas repliker. Vi jämför filmernas originalljud med hur det låter när karaktärerna pratar med deltagarnas egna röster. 

Sårsminkning

Workshop med sårsminkning. Vi pratar om hur specialeffekter och smink används i film. Alla som vill får testa att sminka sig och bygga upp sårskador med latex, vax och filmblod.

Utbildningar

Under veckan har vi ett flertal utbildningar som varvas med övriga aktiviteter.

Teknikgenomgång – Testa och lära sig filmutrustningen som används under veckan. Dolly, JIB, filmkamera, ljudutrustning, ljusutrustning, klappa etc.

Att arbeta med film – En grundläggande inspirerande introduktion i filmskapande.

Manus och dramaturgi – Lära sig grunderna i manusskrivande och filmberättande. Hur en historia byggs upp på bästa sätt.

Foto och ljud – Filmberättande, att berätta med bilder. Vad olika utsnitt och perspektiv förmedlar. Vad är ett bra respektive dåligt filmljud.

Regi, skådespeleri och produktion – Tolka, visualisera och ta manuset vidare. Planera inspelningen. Sammanföra allas tankar och arbeta åt samma håll. Att ge och ta regi, skådespeleri på film.

Redigering, ljud, effekter, musik – Att arbeta med det filmade materialet efter inspelningen. Hur tempo och samspelet mellan bild, färger, musik och ljudeffekter skapar önskad stämning i en scen.

Filmens historia – Vi går igenom hur vårt sätt att skapa och konsumera film har förändrats över tid, från det första fotografiet till dagens avancerade inspelningstekniker.

Filmpremiär

Lägerveckan avslutas med en storslagen filmpremiär där föräldrar och familjemedlemmar hälsas varmt välkomna! Vi visar alla filmer och berättar vad vi har gjort under veckan.

Vårt café har öppet där det finns möjlighet att köpa lunch och även kaffe, våfflor, fika, glass med mera.

Kvällsaktiviteter

Dagarna är strukturerade medan kvällarna är mer fria med ett flertal aktiviteter att välja på. Vi tittar på film, spelar spel, har filmquiz, är ute i naturen, går promenader, spelar kubb, fotboll, femkamp eller bara umgås och hänger i vårt café.

Biograf

Flera kvällar i veckan erbjuds filmvisning i vår egna bio med Dolby Atmos 7.2.4-ljud.