Aktiviteter Filmkollo

För de som vill göra en egen film eller vara med i en filminspelning. Testa allt, bara skådespela eller vara bakom kameran. Veckan är fylld med spännande och utvecklande aktiviteter. 

Eget filmskapande

I grupper gör deltagarna egna filmer med stöd av våra filmhandledare. De utbildas och coachas genom manusskrivning, inspelning och redigering.

När manuset och planeringen är klar går gruppen vidare till själva filminspelningen där alla får prova de olika delarna med att filma, ta upp ljud, sköta klappan, skådespela, ge regi, sköta belysningsutrustningen med mera. Varje grupp har en egen studio där de skriver sina manus och redigerar sina filmer.

Filmstudio

I vår stora filmstudio har vi två workshops i studioinspelning, teoretiskt och praktiskt. Alla får testa kameraåkvagnen, lära sig om ljussättning, arbeta med rekvisita, rökmaskin och vi spelar in en scen till en film i spännande miljö.

Gemensam filmproduktion

Ledarledd inspelning med professionell filmutrustning där alla deltagare i lägergruppen är med i samma filmproduktion. Vi går igenom hur ett filmteam arbetar på inspelningsplatsen, lär ut om regi och hur det fungerar att samarbeta framför kameran.

Nattinspelning

Den gemensamma produktionen avslutas med nattinspelning där vi filmar i skogen fram till midnatt. Vi använder rökmaskin och ljussätter träden för att skapa en mystisk atmosfär.

Skådespeleri

För de som är intresserade av skådespeleri finns flera möjligheter i gruppfilmen, gemensamma filmen och nattinspelningen. Vi har också improvisationsövningar och utbildning i skådespeleri och regi.

Dubbning av tecknad film

Workshop med dubbning av film. Vi går igenom tekniken i vår ljudstudio där alla får vara röstskådespelare och vi byter ut de tecknade karaktärernas röster. Vi jämför filmernas originalljud med hur det låter när karaktärerna pratar med deltagarnas egna röster. 

Sårsminkning

Workshop med sårsminkning. Vi pratar om hur specialeffekter och smink används i film. Alla som vill får testa att sminka sig och bygga upp sårskador med latex, vax och filmblod.

Utbildningar

Under veckan har vi ett flertal utbildningar som varvas med övriga aktiviteter.

Teknikgenomgång – Testa och lära sig filmutrustningen som används under veckan. Dolly, JIB, filmkamera, ljudutrustning, ljusutrustning, klappa etc.

Att arbeta med film – En grundläggande inspirerande introduktion i filmskapande.

Manus och dramaturgi – Lära sig grunderna i manusskrivande och filmberättande. Hur en historia byggs upp på bästa sätt.

Foto och ljud – Filmberättande, att berätta med bilder. Vad olika utsnitt och perspektiv förmedlar. Vad är ett bra respektive dåligt filmljud.

Regi, skådespeleri och produktion – Tolka, visualisera och ta manuset vidare. Planera inspelningen. Sammanföra allas tankar och arbeta åt samma håll. Att ge och ta regi, skådespeleri på film.

Redigering, ljud, effekter, musik – Att arbeta med det filmade materialet efter inspelningen. Hur tempo och samspelet mellan bild, färger, musik och ljudeffekter skapar önskad stämning i en scen.

Kvällsaktiviteter

Dagarna är strukturerade medan kvällarna är mer fria med ett flertal aktiviteter att välja på. Vi tittar på film, spelar spel, har filmquiz, är ute i naturen, går promenader, spelar kubb, fotboll, femkamp eller bara umgås och hänger i vårt café.

Biograf

Titta på film i vår egna bio med Dolby Atmos 7.2.4-ljud. Här har vi också flera av våra föreläsningar och utbildningar.

Filmpremiär

Lägerveckan avslutas med en storslagen filmpremiär där föräldrar och familjemedlemmar hälsas varmt välkomna! Vi visar alla filmer och berättar vad vi har gjort under veckan.

Vårt café har öppet där det finns möjlighet att köpa lunch och även kaffe, fika, godis, glass med mera.

Våra lokaler

Vi håller till hos iFocus Studios mitt i Västra Götaland. Fastigheten ligger på landet, mellan Trollhättan och Vara. 3000 kvm, nybyggda lokaler i kreativ miljö där vi är omgivna av öppna landskap och skog, några kilometer från större landsvägar. Till oss kommer ni med bil eller tåg.

Samlingssalar och mötesrum

Här finns ett flertal samlingssalar och mötesrum där vi har utbildningar, filmvisningar och workshops eller bara tar det lugnt och umgås.

Biograf

Vi har en egen biograf där vi tittar på film och har en del utbildningar.

Filmstudio

I vår stora studio har vi workshops i studioinspelning och alla får vara skådespelare och testa tekniken.

Deltagarnas egna studios

Varje grupp har en egen studio där de arbetar med manus och redigerar sina filmer. Grupprummen på bilderna tillhör lägergrupp Blå och Grön. Lägergrupp Gul har enklare grupprum fast med samma teknik/datorer och programvaror. 

Restaurang och café

Är det fint väder kan vi sitta ute och äta annars är det i restaurangen vi äter alla våra måltider. Här har vi också vårt café och kan umgås på kvällarna med spel, musik, karaoke på caféscenen, quiz eller film på storbild.

Konserthall

Konserthallen har plats för 300 personer. Här har vi en del utbildningar under veckan och även vår avslutande filmpremiär där föräldrar och familjemedlemmar hälsas varmt välkomna! 

Filmhandledarnas studios

Filmhandledarnas studios där de arbetar med den gemensamma filmen som spelas in under veckan.

Boende, dusch och mat

Boende

Lägergrupp Blå och Grön
Deltagarna i lägergrupp Blå och Grön sover som flest 6 personer i varje rum, nybyggda sovrum med våningssängar. Alla har var sitt klädskåp och hylla vid sängen med eget eluttag för laddning av mobiltelefon. Klädskåpen är inte låsbara. Kudde och täcke finns på plats men örngott, påslakan och underlakan tas med hemifrån. Sovrummen ligger i samma korridor. Två ledare har eget rum i samma korridor som deltagarna, övriga ledare sover i annan avdelning i samma byggnad.

Hela byggnaden har centraliserat brandlarm och aktuellt brandskydd i hotellklass där sovrumskorridorerna är försedda med nödljus och varje sovrum har egen rökdetektor och siren. Första dagen på lägret har vi säkerhetsgenomgång och rundvisning i lokalerna.

Vi fördelar boendet efter ålder, blandrum förekommer. Vill ni hamna med någon specifik person, som är anmäld till samma lägergrupp, meddelas det i hälsodeklarationen.

Lägergrupp Gul
Boendet är gemensamt för hela lägergrupp Gul i nyrenoverade lokaler med enkelsängar och våningssängar. Sängplatserna är numrerade och fördelas efter ålder så att jämnåriga hamnar tillsammans. Alla har var sitt klädskåp/byrå och hylla vid sängen med eget eluttag för laddning av mobiltelefon. Klädskåpen är inte låsbara. Kudde och täcke finns på plats men örngott, påslakan och underlakan tas med hemifrån. Ytterdörrarna är låsta nattetid. Ledarna sover i samma byggnad, våningen under deltagarna.

Hela byggnaden har centraliserat brandlarm och är försedd med nödljus. Första dagen på lägret har vi säkerhetsgenomgång och rundvisning i lokalerna.

Bilderna nedan gäller lägergrupp Blå och Grön, men standarden är densamma för Gul. 

Dusch

Vi har inga duschrum utan alla duschar är individuellt låsbara till förmån för varje persons integritet. Vi har gott om duschar så det blir aldrig långa köer.

Schampo, tvål, duschhandduk och handduk till tandborstning tas med hemifrån.

Mat

Frukost och övriga måltider serveras i restaurangen. Lagad mat två gånger per dag, lunch och middag. Däremellan mellanmål på eftermiddagen. Dessa fyra måltider ingår i deltagaravgiften, önskas ytterligare smörgåsar, frukt etc. på andra tider finns det att köpa i vårt café.

Utöver ordinarie meny kan vi erbjuda vegetarisk, glutenfri och laktosfri kost. I de fall deltagare har önskemål om specialkost som inte kan tillgodoses ges möjligheten att deltagaren har med sig matlådor som kan värmas i mikro. Finns behov av specialkost meddelas det i hälsodeklarationen.

Vår personal

En fullbokad lägervecka består av tre lägergrupper med vardera ca 40 deltagare som i sin tur fördelas i fem filmgrupper. Den samlade personalgruppen består av ca 25 personer där varje lägergrupp har sina egna kolloledare. Koordinerande personal, kökspersonal och lokalvårdare finns också dagligen på plats. 

Under sommaren har vi ca 40 anställda som arbetar olika perioder. Var och en har sitt ansvarsområde där de förbereder och genomför aktiviteter samtidigt som alla har gemensamt ansvar för deltagarnas trivsel och säkerhet dygnet runt under hela lägerveckan. Vid personalkrävande situationer kan ytterligare personer kallas in från vår ledningsgrupp för att bistå lägerpersonalen.

Innan anställning krävs uppvisning av ett utdrag ur belastningsregistret. ”Utdrag för arbete med barn i annan verksamhet än skola och barnomsorg”.

Föreningens fast anställda personal ansvarar för verksamhetsutveckling och den praktiska planeringen inför lägersommaren, schemaläggning, krishanteringsplaner och sköter löpande hantering av anmälningar och frågor som kommer in året runt. 
 

Vill du arbeta på Filmkollo läs mer under Jobba på Filmkollo.

Anmälan

För att vara med på Filmkollo gör ni en anmälan.

Föreningen Inventum är arrangör

Tidigare läger

Anmälan

Föreningen Inventum är arrangör

Tidigare läger

Anmälan