Aktiviteter Filmkollo

För dig som vill testa allt, bara skådespela eller vara bakom kameran, oavsett så är Filmkollo en plats för dig. Veckan är fylld med spännande och utvecklande aktiviteter. Ett läger har plats för 50 deltagare som fördelas i fem grupper men flera aktiviteter sker i helgrupp.

Eget filmskapande

I grupper gör deltagarna egna filmer med stöd av våra erfarna filmhandledare. De utbildas och coachas genom manusskrivning, inspelning och redigering.

När manuset och planeringen är klar går gruppen vidare till själva filminspelningen där alla får prova de olika delarna med att filma, ta upp ljud, sköta klappan, skådespela, ge regi, sköta belysningsutrustningen med mera. Varje grupp har en egen studio där de skriver sina manus och redigerar sina filmer.

Filmstudio

I vår stora filmstudio har vi flera workshops i studioinspelning, teoretiskt och praktiskt. Alla får testa kameraåkvagnen, lära sig om ljussättning, arbeta med rekvisita, rökmaskin och vi spelar in en scen till en film i spännande miljö med mycket mystik och magi.

Gemensam filmproduktion

Ledarledd inspelning med professionell filmutrustning där alla deltagare är med i samma filmproduktion. De väljer att vara framför eller bakom kameran, alla får sina egna uppgifter. Vi går igenom hur ett filmteam arbetar på inspelningsplatsen, skådespelarna lär sig mer om regi och hur det fungerar att samarbeta framför kameran.

Nattinspelning

Den gemensamma produktionen avslutas med nattinspelning där vi filmar i skogen fram till midnatt. Vi använder rökmaskin och ljussätter träden för att skapa en mystisk atmosfär.

Skådespeleri

För de som är intresserade av skådespeleri finns flera möjligheter i gruppfilmen, gemensamma filmen och nattinspelningen. Vi har också workshops med improvisationsövningar och utbildning i skådespeleri och regi.

Dubbning av tecknad film

Workshop med dubbning av film. Vi går igenom tekniken i vår ljudstudio där alla får vara röstskådespelare och spela in sin röst till olika karaktärer i disneyfilmer som Frost, Aladdin, Vaiana och Lejonkungen. Vi jämför originalet med hur det låter när vi bytt ut rösterna till våra egna.

Animering med stop motion

Animationsworkshop där vi går igenom grunderna i att animera med stop-motion-teknik, något som deltagarna kan fortsätta med hemma med enkel utrustning. Vi använder oss av legofigurer för att snabbt komma igång och alla får testa att göra sin egen stop-motion-film.

Sårsminkning

Workshop med sårsminkning. Vi pratar om hur specialeffekter och smink används i film. Alla som vill får testa att sminka sig och bygga upp sårskador med latex, vax och filmblod.

Utbildningar

Under veckan har vi ett flertal utbildningar som varvas med övriga aktiviteter. De flesta med tillfälle till fördjupning i mindre grupp för de som vill engagera sig ytterligare.

 

Teknikgenomgång – Testa och lära sig filmutrusningen som används under veckan. Dolly, JIB, filmkamera, ljudutrustning, ljusutrustning, klappa etc.

Att arbeta med film – En grundläggande inspirerande introduktion i filmskapande.

Manus och dramaturgi – Lära sig grunderna i manusskrivande och filmberättande. Hur en historia byggs upp på bästa sätt.

Foto och ljud – Filmberättande, att berätta med bilder. Vad olika utsnitt och perspektiv förmedlar. Vad är ett bra respektive dåligt filmljud.

Regi, skådespeleri och produktion – Tolka, visualisera och ta manuset vidare. Planera inspelningen. Sammanföra allas tankar och arbeta åt samma håll. Att ge och ta regi, skådespeleri på film.

Redigering, ljud, effekter, musik – Att arbeta med det filmade materialet efter inspelningen. Hur tempo och samspelet mellan bild, färger, musik och ljudeffekter skapar önskad stämning i en scen.

Bad

I mitten av veckan tar vi en paus från filmskapandet och åker på utflykt till ett närliggande utomhusbad med pool, rutschkana och klättervägg.

Beroende på hur smittspridningen ser ut till sommaren kanske den planerade badutflykten ställs in, vilket vi gjorde sommaren 2020. Blir så fallet ersätts den med andra aktiviteter i våra lokaler och vi lämnar inte anläggningen alls under veckan. 

Kvällsaktiviteter

Dagarna är strukturerade medan kvällarna är mer fria med ett flertal aktiviteter att välja på. Vi tittar på film, spelar spel, har filmquiz, är ute i naturen, går promenader, spelar kubb, fotboll, femkamp eller bara umgås och hänger i vårt café.

Biograf

Titta på film i vår egna bio med Dolby Atmos 7.2.4-ljud. Här har vi också flera av våra föreläsningar och utbildningar.

Filmpremiär

Lägerveckan avslutas med en storslagen filmpremiär där föräldrar och familjemedlemmar hälsas varmt välkomna! 

Vårt café har öppet där det finns möjlighet att köpa lunch och även kaffe, fika, godis, glass med mera.

Vi visar alla filmer och vi berättar vad vi har gjort under veckan. Som på alla premiärer är det mingel efter filmvisningen och allt förevigas med fotografering.

Våra Lokaler

Vi håller till hos iFocus Studios mitt i Västra Götaland. Fastigheten ligger på landet, ca en timma från Göteborg. 3 000 kvm, nybyggda lokaler i kreativ miljö där vi är omgivna av öppna landskap och skog, några kilometer från större landsvägar. Till oss kommer ni med bil eller tåg.

Samlingssalar och mötesrum

Här finns ett flertal samlingssalar och mötesrum där vi har utbildningar, filmvisningar och workshops eller bara tar det lugnt och umgås.

Biograf

Vi har en egen biograf där vi tittar på film och har en del utbildningar.

Filmstudio

I vår stora studio har vi workshops i studioinspelning och alla får vara skådespelare och testa tekniken.

Deltagarnas egna studios

10st studios. Varje grupp har en egen studio där de arbetar med manus och redigerar sina filmer.

Restaurang och café

Är det fint väder kan vi sitta ute och äta annars är det i restaurangen vi äter alla våra måltider. Här har vi också vårt café och kan umgås på kvällarna med spel, musik, karaoke på caféscenen, quiz eller film på storbild.

Konserthall

Konserthallen har plats för 300 personer. Här har vi en del utbildningar under veckan och även vår avslutande filmpremiär där föräldrar och familjemedlemmar hälsas varmt välkomna! 

Filmhandledarnas studios

Filmhandledarnas studios där de arbetar med den gemensamma filmen som spelas in under veckan.

Boende, dusch och mat

Boende

Deltagarna sover som flest 6 personer i varje rum, nybyggda sovrum med våningssängar. Alla har var sitt klädskåp och hylla vid sängen med eget eluttag för laddning av mobiltelefon etc. Klädskåpen är inte låsbara. Kudde och täcke finns på plats men örngott, påslakan och underlakan tas med hemifrån. Sovrummen ligger i samma korridor, varje rum är låsbart och ytterdörrarna är låsta nattetid. Två ledare har eget rum i samma korridor som deltagarna, övriga ledare sover i annan avdelning i samma byggnad.

Hela byggnaden har centraliserat brandlarm och aktuellt brandskydd i hotellklass där sovrumskorridorerna är försedda med nödljus och varje sovrum har egen rökdetektor och siren. Första dagen på lägret har vi säkerhetsgenomgång och rundvisning i lokalerna.

Vi fördelar boendet utifrån kön och ålder till största möjliga mån. Meddela oss vid anmälan om ni har önskemål om fördelningen. 

Dusch

Vi har inga duschrum med flera duschar. Alla duschar är individuellt låsbara till förmån för varje persons integritet. Schampo, tvål, duschhandduk och handduk till tandborstning tas med hemifrån.

Mat

Frukost och övriga måltider serveras i restaurangen. Lagad mat två gånger per dag, lunch och middag. Däremellan mellanmål på eftermiddagen och på kvällen. Vi lagar ingen mat på plats utan beställer färdiglagad mat, det är därför viktigt att eventuell specialkost meddelas vid anmälan.

Vår personal

En fullbokad lägervecka består av två läger med vardera 50 deltagare som i sin tur fördelas i fem grupper. Personalgruppen består av 16-18 personer.

Under sommaren har vi ca 30 anställda som arbetar 2-9 lägerveckor. Var och en har sitt ansvarsområde där de förbereder och genomför aktiviteter samtidigt som alla har gemensamt ansvar för deltagarnas trivsel och säkerhet dygnet runt under hela lägerveckan. Vid personalkrävande situationer kan ytterligare personer kallas in från vår ledningsgrupp för att bistå lägerpersonalen.

Innan anställning krävs uppvisning av ett utdrag ur belastningsregistret. ”Utdrag för arbete med barn i annan verksamhet än skola och barnomsorg”.

Föreningens fast anställda personal ansvarar för verksamhetsutveckling och den praktiska planeringen inför lägersommaren, schemaläggning, krishanteringsplaner och sköter löpande hantering av anmälningar och frågor som kommer in året runt. Verksamhetsledaren har det yttersta ansvaret för personalen och verksamheten.
 

Vill du arbeta på Filmkollo eller vill veta mer om våra personalkriterier, läs mer under Jobba på Filmkollo.

Anmälan

För att vara med på Filmkollo gör ni en anmälan. Det skickas en automatisk bekräftelse på inskickad anmälan till vårdnadshavarens e-post och inom kort hör vi av oss och bekräftar platsen.

Föreningen Inventum är arrangör

Tidigare läger

Anmälan

Föreningen Inventum är arrangör

Tidigare läger

Anmälan