Frågor och svar

En vecka på Filmkollo kostar från 6300 kr, delbetalning är möjligt. I priset ingår allt under veckan; samtliga måltider, boende, utbildningar, workshops, utrustning och arbetsmaterial samt premiär för deltagarna och deras familjer sista dagen.

Ja, då betalas 2 000 kr vid anmälan och resterande summa senast 31 maj.

Vår verksamhet bedrivs utan ekonomiska bidrag och finansieras enbart av deltagaravgifter. Vi arbetar för att erbjuda ett högkvalitativt läger med engagerade ledare, ändamålsenliga lokaler och bra teknisk utrustning.

Kostnaderna hålls ner genom mycket ideellt arbete men verksamheten har utgifter i form av lokalhyror, utrustning, mat och personal. För att täcka dessa kostnader och kunna fortsätta utveckla Filmkollo måste vi ta ut en deltagaravgift.

Vill du eller ditt barn komma på Filmkollo och inte har möjlighet att själv betala hela deltagaravgiften rekommenderar vi att ni tar kontakt med er kommun som säkert kan hjälpa er vidare.

Det finns även flera organisationer som arbetar för att hjälpa familjer som inte har de ekonomiska förutsättningarna att själva skicka sina barn på läger. Majblomman är ett exempel på sådan organisation.

Lägret är för ungdomar 10-16 år där deltagarna delas in i grupper efter ålder. Inga förkunskaper krävs.
 
För det mesta har vi hela åldersspannet med både yngre och äldre deltagare på samma vecka, ett upplägg som fungerar mycket bra. Det egna filmskapandet sker i grupper där deltagarna delas in efter ålder, de yngsta i grupp 5 och de äldsta i grupp 1. Flera av aktiviteterna utförs i helgrupp där deltagarna umgås över åldersgränserna.

Ja, absolut kan du det. De allra flesta som kommer till oss känner inte någon, andra åker med en eller flera kompisar. Gemenskapen är något av det viktigaste hos oss på Filmkollo och redan första kvällen brukar deltagarna lärt känna varandra och hittat nya vänner.

Nej, det behövs inte några förkunskaper. Många som kommer till Filmkollo har ingen erfarenhet av film utan vill komma för att prova på. Alla som har viljan och intresset är välkomna!

Vill de vara tillsammans måste de vara anmälda till samma lägergrupp (färg).

Lägergrupperna har inga gemensamma aktiviteter vilket innebär att varje lägergrupp är som ett eget läger bara att det sker samtidigt som de andra lägergrupperna. Det är separata personalgrupper som ansvarar för respektive lägergrupp. 

Är det t.ex. ett syskonpar som ni vill ha på samma lägervecka men att de inte vill vara på samma läger är det möjligt att anmäla dem till olika lägergrupper. De kan då träffa varandra på kvällar och under fri tid men de kommer inte ha några gemensamma aktiviteter eller sova i samma avdelning.

Lägergrupp Blå och Grön har 4-6-bäddsrum. Lägergrupp Gul har enklare grupprum och gemensamt boende för hela lägergruppen på en nyrenoverad våning med olika avdelningar. Därför har vi satt ett lägre pris.

Standarden på boendet är densamma för alla lägergrupper och alla våra duschar är individuellt låsbara.

Filmtekniken och alla workshops/aktiviteter är samma för alla lägergrupper så innehållet skiljer sig inte åt. 

Skillnaden är enbart åldersindelningen. Blå är för 10-14 år och Grön 13-16 år. 

Filmkollo arrangeras av Inventum som är en politiskt och religiöst obunden ideell förening. Vi samarbetar med studieförbundet Sensus och iFocus Studios som har producerat de kända ungdomsfilmerna ”Älska mig” och ”Svart kung”, regisserade av Ronnie BrolinInventums styrelse och verksamhetsledare har god erfarenhet av att arbeta med ungdomar och genomföra projekt.

Här kan ni läsa mer om oss.

Har ni frågor om Inventum är ni välkomna att kontakta föreningens ordförande, Jenny L. Wallin.

De flesta kommer till oss med bil då föräldrar och syskon ofta vill vara med vid lägerstart och avslutning. Annars går det bra att åka tåg/buss. Läs mer här.

Filmkollo arrangerades första gången sommaren 2010, sedan dess har vi haft läger varje år. Vårt sångläger Voice Camp har arrangerats sedan 2013.

Alla Inventums ungdomsläger är helt drogfria, här råder totalt rök- och snusförbud för såväl personal som deltagare och övriga gäster.
Det innebär att alla droger, t.ex. alkohol och tobak, är förbjudet att såväl inneha som att använda.

Inventum har som målsättning att bedriva en verksamhet med hög kvalitet där ledorden är Ansvar, Delaktighet och Respekt. För att tydliggöra detta, och få alla deltagare att tänka till lite extra kring vad det innebär, har vi ordningsregler.

Det handlar om enkla och i de flesta fall självklara regler som för de allra flesta inte är några svårigheter att förstå. Reglerna ska följas för allas trivsel, både för personal och för deltagare.

Ordningsreglerna hittar ni i bokningsvillkoren.

Filmkollo arrangeras på iFocus Studios i Främmestad, mitt i Västra Götaland, mellan Trollhättan och Vara.

Ändamålsenliga lokaler i en kreativ miljö där vi är omgivna av öppna landskap och skog, några kilometer från större landsvägar.

Läs mer om våra lokaler och se vägbeskrivningar här.

Till Filmkollo kommer filmintresserade ungdomar från hela Sverige, från Lappland till sydligaste Skåne.

På senare år har det också varit deltagare från Norge och många utlandssvenskar som kommit på våra läger, familjer som bor utomlands och tillbringar sin semester i Sverige. Vi har haft deltagare från bland annat Norge, USA, Spanien, Tyskland, Kina, England m.fl.

Varje lägervecka har tre lägergrupper, Filmkollo Gul, Blå och Grön, med vardera ca 40 deltagare som i sin tur delas in i fem filmgrupper. 
 
Totalt är ca 1100 deltagare hos oss under sommarlovet. 

Ja, det går bra att anmäla sig till så många veckor som önskas. Vi har flera deltagare som varit kvar två eller tre veckor.

Nej, det går inte att reservera plats till någon lägervecka. Det måste göras en anmälan.

Det går dock bra att skriva upp sig på en kölista om aktuell vecka redan är fullbokad. Detta görs genom att skicka in anmälan som vanligt. När en vecka är fullbokad märks den med ”fullt”.

Vi har haft många deltagare hos oss som haft olika former av NPF vilket i de flesta fall fungerat bra. Aktiviteterna är välplanerade och vi har ett tydligt strukturerat schema där dagsprogrammet kan studeras i förtid. Dagarna är dock ganska intensiva så vissa har gått undan och vilat stundtals.

Våra ansvariga filmhandledare har god erfarenhet inom filmproduktion men de är inte utbildade pedagoger. Vi har ingen i personalen med spetskompetens inom NPF eller extra personella resurser som kan ge särskilt stöd.

Vi tänker generellt på att vara tydliga i instruktioner och vid informationer. Personalen finns ständigt på plats men deltagarna har eget ansvar att vara i tid till workshops, sköta sin egen väckning, hålla mattider etc.

Om en specifik person kan delta eller ej under dessa förutsättningar är en individuell bedömning som vårdnadshavaren behöver göra.

Ja, men enbart för egen filmning under veckan och tänk på att vi INTE ersätter för stöld eller skadegörelse.

Till gruppernas gemensamma filmer är det Filmkollos utrustning som ska användas, detta för att alla ska kunna delta på samma villkor.

Samtliga deltagare med svenskt personnummer är olycksfallsförsäkrade genom Sensus under sin vistelse på Filmkollo. Däremot finns ingen försäkring som täcker personliga tillhörigheter, borttappad/skadad mobil etc. Därför bör ni själva kontrollera vilken typ av försäkring ni har och vad som gäller vid eventuell skada eller skadegörelse. Läs mer om olycksfallsförsäkringen.

Anmälan

Våra aktiviteter

Våra lokaler

Anmälan

Våra aktiviteter

Våra lokaler